Amanda Skaug Syvertsen (20) fra Arendal var til stede i Brussel for å representere Norge og ungdomsdelen av Erasmus+ i forbindelse med EU-kommisjonens «stakeholders´event» om det nye Erasmus+-programmet (2021-2027). Sørlandets Europakontor inviterte Amanda på besøk for å slå av en prat.

EU er i ferd med å utarbeide et nytt europeisk utdanningsprogram for perioden 2021-2027, og i den forbindelse ble over 600 deltakere fra alle programlandene invitert til Brussel 28. og 29. januar for å komme med innspill til det nye programmet. Målet var å få innsikt i hvilke forventninger og behov brukerne har, slik at programmet kan bli enda bedre. Kommisjonen har allerede sagt at det nye programmet vil være «en evolusjon, ikke revolusjon», og har foreslått å doble budsjettet. EU-parlamentet mener derimot at en tredobling av budsjettet er nødvendig.

Anbefaler unge til å benytte seg av Erasmus+

Amanda ønsket å reise ut i verden etter videregående, og grep muligheten da hun fikk tilbud om å reise til Spania for å jobbe som frivillig i ett år. Arendalitten flyttet til Alaquaz, en liten spansk kommune i provinsen Valencia, hvor hun underviste i engelsk og arbeidet med barn og unge. NAV Agder ordnet med utpassering, og oppholdet ble finansiert gjennom Erasmus+. «Det var en kjempefin opplevelse, og jeg vil absolutt anbefale andre å gjøre det samme. Selv om det kan være utfordrende å lære et nytt språk og forholde seg til en annen kultur, så får man så utrolig mye tilbake. Du blir kjent med mennesker og kulturer fra hele Europa, lærer nye språk og blir mer selvstendig. Du lærer også mye om deg selv, og jeg synes oppholdet var en fin start på voksenlivet».

Amanda hadde spart opp penger på forhånd for å reise rundt, og rakk å besøke hele 38 av Spanias 50 provinser. Praksisoppholdet ga mersmak, og etter Spania deltok hun på en ungdomsutveksling i Italia gjennom Erasmus+. Der møttes unge fra Norge, Italia og Moldova for å diskutere kjønnsroller.

Brukte sine egne erfaringer i innspillene til EU

Erfaringene kom godt med da hun skulle gi innspill til det nye programmet. «Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å komme til Brussel, og jeg håper mine egne erfaringer kan være med på å gjøre programmet bedre. Det er positivt at Kommisjonen ønsker innspill fra programlandene, og det er fint at unge får mulighet til å komme med innspill selv om det ikke alltid var så lett å komme til orde med så mange deltakere. Det var også spennende å få innblikk i hvordan EU fungerer i praksis».

Under konferansen hadde de en egen app som ga oversikt over program, møterom, deltakere, konserter osv. I forkant måtte de velge ut ni sesjoner de ønsket å delta på, og fikk til slutt tildelt plass på tre. Amanda deltok på Discover EU (gratis Interrail-billetter for 18-åringer), Erasmus+ and European Solidarity Corps Go green (hvordan reise miljøvennlig) og When Solidarity Crosses Oceans (humanitært arbeid i utviklingsland gjennom det europeiske solidaritetskorpset). Gruppen hennes forslo blant annet at unge frivillige som bruker tog istedenfor fly bør få høyere rabatter på togbilletter, og en ekstra fridag til reising. Amanda reise selv mye med tog i Spania, men måtte bruke en del av egen lomme for å finansiere turene. Innimellom måtte hun også ta fly for å spare tid.

Etter møtene i Kommisjonen ble Amanda igjen i Brussel noen dager for å bli bedre kjent med byen, og hun var også på dagstur til Gent og Brugge. «Jeg ville benytte anledningen til å se Belgia mens jeg først var i Brussel, og kunne tenke meg å komme tilbake ved en senere anledning». Til høsten planlegger hun å ta et årsstudium i utviklingsstudier ved UiA, og deretter er målet å komme inn på profesjonsstudiet i psykologi. Hun er fast bestemt på at hun vil reise på utveksling når hun blir student, og hun skal også på et nytt utvekslingsopphold gjennom Erasmus+. I vår reiser hun tilbake til Italia, og sammen med franske og italienske ungdommer skal hun diskutere fordeler og utfordringer med flyktninger og innvandrere.

Vi takker for hyggelig besøk, og ønsker Amanda lykke til videre!

På bildet: F.v. Anna Lygre Solvang, Martine Elise Farstad, Amanda Skaug Syvertsen og administrerende direktør Stig Marthinsen.