I forbindelse med «European Week of Regions and Cities» som finner sted i Brussel hvert år, arrangerte vi, sammen med Periscope-partnere, et Blå vekst-arrangement. Arrangementet gikk av stabelen tirsdag 9. oktober. Her samlet vi en rekke eksperter innenfor blå vekst for å diskutere fremtidsperspektiver for smart spesialisering.

img_7187Med rundt 80 tilskuere i salen inne på Norway House tok hovedtaleren, Christos Economou, enhetssjef i DG MARE, for seg behovet for og viktigheten av å identifisere lovende muligheter og akselerere lønnsom innovasjon for det globale markedet og det å investere i åpen innovasjon og innovasjons-hubs.

Fokus på smart spesialisering

Regioner kan styrkes gjennom smart spesialiseringsaktiviteter ved bruk av offentlige og private partnerskap. Johannes Bie, fra Offshoreenergy.dk skisserte deres CRIF-modell (Cost Reduction and Innovation Forum) anvendt på tjenester og prosesser, og muliggjørende industri-ledet åpen innovasjon.

Arjen Uytendaal, President for European Network of Maritime Clusters, fremhevet kravet til kompetanseutvikling i «blå img_7177ferdigheter», og utstyre neste generasjon med kunnskap innen dette feltet.

PERISCOPE som bransjeledende flaggskip

Det kom tydelig frem gjennom arrangementet at det er behov for en makroregional strategi for Nordsjøregionen med flaggskipprosjekter og klare strategier. Anne-Grete Ellingsen, leder for GCE NODE, olje- og gassklyngen i Sør-Norge og moderator på ettermiddagen, la img_7193til at Periscope kan være det bransjeledende flaggskipet som støtter den blå økonomien, regionale smarte spesialiseringer og grenseoverskridende innovasjon.

Vi må se fremover og bruke foresight for å informere og gi både offentlig sektor og politikere relevant innsikt. Dette kan vi oppnå gjennom samarbeid mellom klynger og over regionale og nasjonale grenser, sa Anne-Grete.