Både administrativ ledelse og styret var med da Stiftelsen Miljøfyrtårn besøke Brussel 6. – 8. juni.

Ved ankomst 6.juni bar det direkte til miljøbyen Gent, som har som mål å bli klimanøytral innen 2050. Byen gjør det svært godt når det gjelder lokalmyndigheters miljøstyring, og her møtte Miljøfyrtårn deler av staben til varaordfører Tine Heyse.

Medvirkning først og fremst

Torsdagen startet med presentasjon av Norges delegasjon til EU og deres arbeid, før resten av dagen var viet til miljøspørsmål. Flere aktører var opptatt av viktigheten av å være med i debatten i Europa fra dag en, fremfor å vente til prosessene er i gang og ting er vedtatt i ulike EU-institusjoner.
– Vi ser at det er veldig vanskelig å få en parlamentariker til å endre mening etter at de har bestemt seg. Derfor er det viktig å være tidlig ute, og vi tenker medvirkning fremfor påvirkning, sa Stig Bang-Andersen i KS.

Møtte likesinnede

Administrerende direktør ved Sørlandets Europakontor, Stig Marthinsen, holdt et foredrag hvor han blant annet utfordret Miljøfyrtårn på hvordan de bør tenke og hva de kan satse på mot EU. Her trakk han frem muligheten til å rulle ut Miljøfyrtårn utenfor Norge, være pådriver for grønn innovasjon og å sette norske interesser på EU agendaen.
I det tettpakkede programmet var det også plass til blant andre Brussels Environment, som fortalte om Brusselsregionens arbeid med miljø og klima. Disse både inspirerte og engasjerte gruppa.