Tine Sundtoft, fylkesrådmann i Vest-Agder fylkeskommune, innledet Sørlandets Europakontors første arrangement under Arendalsuka. – Teknologi kan ikke alene redde verden, men det er en viktig drivkraft for utvikling.

Arrangementet Teknologien som skal redde verden fant sted på Eureka-bygget, med rundt 40 oppmøtte.

Solceller som en løsning
Geir Ausland, verksdirektør ved Elkem Solar fortalte om deres arbeid i utvikling av solceller.
– I dag forsynes 10 millioner mennesker med strøm fra Elkem Solar.
Silisium, som er en nødvendig del av solcellepaneler, er en ressurs som verden ikke går tom for. Viktigheten av å snu bruken av energikilder fra fossile til fornybare illustreres av satsingen i Kina og India.
– Kina satser stort på solcellepaneler og India planlegger et stort elbilløft for å få ned den dødelige forurensningen i mange av byene. India planlegger også stor utbygging av solcelleparker. Solceller kan ikke alene løse klimautfordringen, men det er helt klart den løsningen som kan bidra mest til det.

Ny vidundermotor
Tvedestrand-bedriften Otechos presenterte for publikum deres ny vidundermotor. Den lager mindre lyd, vibrerer mindre enn en vanlig motor, er lettere å vedlikeholde, den er energikompakt og har færre deler som gjør den mindre utsatt for mekaniske feil. Motoren er 45 prosent mer effektiv enn vanlige motorer.
Administrerende direktør Tor Arne Hauge fortalte om bedriftens vei fra oppstart til produktutvikling. Hvordan de har funnet sine samarbeidspartnere, hvordan de har gjennomført fase en og to av EU-programmet SMB-instrumentet, og viktigheten av evne til innovasjon og kreativitet som suksessfaktor.

Marin bioøkonomi og kunstig intelligens
Siv Lene Skar fra NIBIO og Christopher Harman fra NIVA satte søkelyset på bærekraftig bioøkonomi og hvordan kunstig intelligens kan utgjøre fremtidens marine miljøovervåkning og diagnostisering. Morten Goodwin fra CAIR illustrerte kunstig intelligens for publikum med en demonstrasjon av hvordan en datamaskin kan beskrive innholdet i et bilde.

EØS-midlene
Statsråd Frank Bakke-Jensen fortalte de oppmøtte på Pigene på Torvet om viktigheten av EØS-samarbeidet da han gjestet Sørlandets Europakontor andre arrangement under Arendalsuka: 26 milliarder grunner til å samarbeide med Sentral- og Øst-Europa.
Vegard Berggård fra Riksantikvaren ga eksempler på prosjekter hvor Riksantikvaren har vært involvert, både som rådgivende part og norsk samarbeidspartner.
Karsten Aust, EU-rådgiver ved Sørlandets Europakontor, er veldig fornøyd med kontorets to arrangementer.
– Vi har opplevd stor interesse fra publikum og har fått gode tilbakemeldinger.